Miért vannak magasan az ingatlanárak? – A tartós emelkedés 3 mozgatórugója és a várható tendenciák

  • 3 év
  • 1

Szakértők szerint 2016 óta tartja magát az évi 7%-os ingatlanár-emelkedés, ami a gazdasági szereplők és a magánbefektetők helyzetét is jelentősen befolyásolja. Ha Ön is új lakás vásárlását tervezi, esetleg a közeljövőben eladná az ingatlanját, nem árt tisztában lenni a jelenség okaival és a várható tendenciákkal. Cikkünkből megtudhatja, hogy mi áll a magas árak hátterében. A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság – bár gyakorlatilag már véget ért – máig érezteti a hatását.

Az ingatlanirodák, a szakértők és a banki elemzések szerint azok jártak igazán jól, akik 2016 előtt vásároltak új vagy használt lakást. Ebben az időszakban ugyanis a vidéki ingatlanirodák a mostaninál mintegy 30%-kal olcsóbban kínálták a megyeszékhelyeken kínált eladó lakásokat, és Budapesten is hasonlóan alakult az ingatlanpiaci helyzet. A kereslet azonban a jelentős drágulás ellenére sem csökkent, így – egyelőre – nem kell attól tartani, hogy megvételre kínált ingatlanját nem tudja értékesíteni. Lássuk, milyen tényezők állnak e sajátos szituáció hátterében!

1. Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

A családi otthonteremtési kedvezmény 2015. július 1-jétől igényelhető új és használt lakások, házak vásárlásához, illetve építkezéshez. A kezdetben csupán 2, 3 vagy több gyermeket vállaló családok számára nyitott lehetőség ma már az 1 gyermeket nevelő szülők számára is adott, 600 000 Ft támogatás erejéig. A CSOK elsősorban demográfiai, szociálpolitikai okokból válhatott az ingatlanszektor motorjává: Magyarországon mindössze a lakosság 52%-a rendelkezik saját ingatlannal, ami a statisztikák szerint nem csak a kiadó lakások árára hat, hanem a születések számát is visszavetheti. Ha tehát Ön is a közeljövőben értékesítené ingatlanját, érdemes felkeresni egy megbízható ingatlanirodát, olyan szakembereket keresni, akik tisztában vannak a CSOK jogszabályi hátterével, így segíthetnek összehangolni a potenciális vásárlók lehetőségeit az Ön igényeivel. CSOK otthonteremtési kedvezmény összegei 2018-ban: •1 gyermek esetében 600 ezer Ft, •2 gyermek esetén 1,42–2,60 millió Ft, •3 gyermeknél 2,2–10 millió Ft, •4 vagy több gyermek után 2,75–10 millió Ft, melyet fel lehet használni ingatlanvásárlásra, vagy építkezésre is.

2. Munkaerőhiány az ingatlanpiacon

Bár Magyarországon a 2004-es EU-csatlakozást követő években még viszonylag kevesen vállaltak munkát külföldön, a 2010-es évekre ez az arány kiugró mértékben megnövekedett. Ez a tendencia érzékenyen érinti az ingatlanszektort, ahol 2017–2018-ra jelentős munkaerőhiány alakult ki, és ez törvényszerűen együtt jár az ingatlanárak gyors növekedésével. Az évi kb. 14%-os átlag négyzetméterár-növekedés tehát nem csupán a CSOK ösztönző hatásának következménye, hanem a szakképzett munkaerő elvándorlásának folyománya is. A statisztikák szerint 2007 és 2013 között – a válság kezdete óta – kb. 80 ezer szakképzett és betanított építőipari munkás hagyta el Magyarországot, így 2017 tavaszán már 10–15 ezer szakmunkással többre lett volna szükség az építkezési és felújítási kedv arányos követéséhez. Ez a körülmény jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy míg 2014-ben a főváros külső kerületeiben és a nagyobb városokban egy 35 m2-es, jó állapotú eladó lakást kb. 7–9 millió Ft-ért lehetett értékesíteni, ez az összeg ma már ennek a 2-3-szorosa is lehet. Ennek a helyzetnek azonban van egy másik oldala is: egyre kevesebb a valóban jól képzett és hozzáértő szakember, ezért a cégek jellemzően a körülményekhez képest olcsó, tehát képzetlen munkaerő alkalmazásában látják a gyors haszonszerzés kulcsát.

3. 2018 slágere: az új építésű ingatlan

Az árak emelkedéséhez 2018-ban az épülő új lakások száma is hozzájárul. Ez az építkezési hullám – amely szorosan összefügg az egyre szélesebb rétegeket érintő CSOK-kal – a túlárazott nagyvárosi ingatlanokkal összehasonlítva jó alternatívát nyújt azoknak, akik minőségi lakhatást vagy befektetést keresnek. Mivel a készülő társasházak nagy részét 2018 második félévében fogják átadni, ezt a lehetőséget akár Ön is könnyedén kihasználhatja. Ha befektetési céllal keres lakást, most érdemes vásárolni, hisz ezek az ingatlanok gyorsan, nyereségesen értékesíthetőek, így egy kis ügyességgel Ön is jelentős tőkenövekedésre tehet szert. Az előrejelzések szerint azonban az építkezések ütemét nagyjában-egészében a felújítások száma is követi. Ez elsősorban a panellakások esetében igaz, hisz egyrészt ezek közül kerül ki a kiadó ingatlanok tetemes része, másrészt pedig jól kombinálható, könnyen alakítható elosztásuk révén a potenciális vásárlók könnyedén átformálhatják őket a saját elképzeléseik szerint. A megnövekedett érdeklődés tehát a régi panelházakat is érinti, ami az árak növekedésében is megmutatkozik. Milyen tendencia várható 2019-re? A fentiek alapján kimondhatjuk, hogy ha nem történik jelentős, drasztikus változás a politikai-gazdasági helyzetben, amíg megmarad a CSOK, és a kivándorlás, addig az árak továbbra is emelkedni fognak – az év első felében még biztosan.

Ám ha el akarja adni ingatlanát, nem érdemes a végletekig várni, hiszen a legtöbb, hasonlóan dinamikusan növekedő ágazathoz hasonlóan előbb-utóbb ez a lufi is kipukkan, és akkor valószínűleg megint sokan lesznek majd, akik azt kívánják: bár hamarabb léptek volna! Ha szakértő segítséget szeretne, hogy minél jobb áron adhassa el ingatlanát, keressen fel minket és segítünk!

Szóljon hozzá!

Compare listings

Compare