Hogyan NE válasszon ingatlanirodát? 4+1 jel, amiről felismerheti a „rossz ingatlanost”

  • 3 év
  • 1

„Ingatlaneladás? Mi sem egyszerűbb ennél, hisz a nagyobb városokban, például Szegeden is rengeteg ingatlaniroda közül választhatunk.” – gondolják sokan. A diszkrét, gyors, megbízható ingatlanos kiválasztása azonban közel sem ilyen egyszerű feladat, és ha rosszul választ, akkor előfordulhat, hogy rosszul jár.

Mai cikkünkben bemutatunk 4+1 jelet, ami arra utal, hogyan ismerje fel és kerülje el messzire a rossz ingatlanirodát!

Hiába böngésszük át a szolgáltatók weblapjait, hiába nézzük át az irodák tájékoztatóit, ebből nem fogjuk megtudni, hogy az adott értékesítő valóban képes-e rövid idő alatt eladni az ingatlant úgy, hogy az Önnek is kényelmes legyen. Összegyűjtöttük a „rossz ingatlanos” 4+1 legrosszabb tulajdonságát, amelyek végső esetben akár az adásvételt is meghiúsíthatják – figyeljen oda, és kerülje el a szemfényvesztőket!

Honnan ismeri fel a rossz ingatlanirodát?

1. Az iroda, amit nem lehet elérni

Órák óta próbálja elérni az ingatlaniroda munkatársát, de nem veszi fel a telefont, és az e-mailekre nem válaszol? Az iroda kizárólag munkaidőben van nyitva? Egy profi ingatlanirodában ilyen soha nem történhet meg, hiszen elsődleges szempont az ügyfél igényeinek megfelelő mértékű és fajtájú kapcsolattartás. Az az értékesítő, aki az első napokban nem képes megfelelni ennek a követelménynek, nagy valószínűséggel később sem lesz sokkal megbízhatóbb, és ez könnyen az ügyintézés rovására mehet. Az ilyen értékesítő elriasztja a vevőket, ráadásul az ingatlan tulajdonosának is rendszeres és felesleges bosszúságot okozhat.

2. Aki nem tartja tiszteletben az ügyfél magánéletét

Az ingatlanértékesítés bizalmi feladat: az iroda munkatársát beengedjük az otthonunkba, hagyjuk, hogy olyan embereket hozzon a lakásunkba, akiket mi magunk egyáltalán nem ismerünk. Nem mindegy tehát, hogy kire bízzuk a legfontosabb vagyontárgyunkat, az otthont, amelyben élünk és amelyben életünk legbensőségesebb pillanatait töltjük. Sajnos könnyen előfordulhat, hogy egy rossz ingatlanos visszaél ezzel a bizalommal, nem tartja tiszteletben a napirendünket, esetleg úgy érezzük, hogy állandóan a nyakunkon van, és a nap 24 órájában ismeretlenek vannak a lakásunkban. A tapintatlan ingatlanos sokféleképpen megzavarhatja a magánéletét: ha ennek jeleit tapasztalja, érdemes mielőbb váltani.

3. Az értetlen

Nincs is annál zavaróbb, mint amikor az ingatlanos többhetes együttműködés után is ugyanazokat a kérdéseket teszi fel Önnek. Ha úgy érzi, hogy az ingatlaniroda munkatársa a legalapvetőbb igényeivel sincs tisztában, újra és újra egyeztetniük kell az árral, esetleg a lakás vagy ház paramétereivel kapcsolatos tudnivalókat, érdemes elgondolkodni azon, hogy a megfelelő emberre bízta-e az értékesítést. Ezek a figyelmetlenségek annak jelei, hogy az illetőt nem igazán érdekli az Ön ingatlanának értékesítése, csak félgőzzel dolgozik, így nyilvánvalóan képtelen lesz megtalálni a megfelelő vevőt.

4. A lassú értékesítő

Ha egy ingatlanértékesítő rosszul üzemezi a munkáját, a kulcsátadásig akár hosszú hónapok is eltelhetnek. Az elhúzódó értékesítési folyamat két dolgot jelezhet:
1. az ingatlanos nem képes átlátni a teljes folyamatot
2. a megbízott munkatárs nem veszi elég komolyan a feladatot, azaz nem nagyon érdekli, hogy egyáltalán lesz-e ebből adásvétel. Ha úgy érzi, hogy a tervezettnél jóval tovább tart a megfelelő vevő felkutatása, ezt érdemes mielőbb az ingatlaniroda tudomására hozni, és – ha nem látszik más megoldás – akár az együttműködés is lezárható. Az idő érték, nem érdemes kockáztatni egy megbízhatatlan értékesítő miatt.

4+1: Ingatlanosok kíméljenek!

Ha Ön úgy dönt, hogy saját maga próbálkozik meg a lakás eladásával, és beleírja a hirdetésbe, hogy ingatlanosokkal nem kíván együtt dolgozni, akkor is sokan fogják felhívni. Ugye mondanunk sem kell, hogy mennyire lesz megbízható az, aki már az első kérését sem veszi figyelembe?! KIVÉTEL: ha az adott ingatlanos vagy ingatlaniroda konkrét vevőt képvisel, megbízás alapján keres lakásokat. Ez esetben ugyanúgy fog viselkedni, mint egy vevő, ugyanúgy meg fogja nézni a lakást (esetleg magával hozza a megbízóját is), és nem csak a hirdetés láttán erősködik, hogy kössenek szerződést. Szegedi ingatlaniroda lévén természetesen senkit nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy profi ingatlanirodára bízza a lakása értékesítését. Ezt a cikket azért írtuk meg, mert számunkra is fontos az ingatlanos szakma jó híre, és az, hogy Önnek jó tapasztalatai legyenek az ingatlaneladás során. Akár mást, akár minket választ.

Mi a Palánk Ingatlannál tisztában vagyunk azzal, hogy tulajdonosként milyen sokféle kihívással jár egy eladó vagy kiadó ingatlan értékesítése. Éppen ezért profi ingatlanirodaként a munkatársak kiválasztását sem bízzuk a véletlenre. Ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy alkalmazottaink kellő szakértelemmel bírnak, így ha bennünket választ, Önnek sem kell többé aggódnia lakása jövőjéért.

Szóljon hozzá!

Compare listings

Compare