Hogyan lesz valakiből ingatlanszakértő?

  • 3 év
  • 1

Hogyan lesz valakiből ingatlanszakértő? „Ingatlanos bárki lehet!” – hangzik a közhely, amely bizonyos szemszögből nagy igazság, ugyanakkor szó sincs arról, hogy a szó szoros értelmében akárki ingatlanos lehetne. Nem kell hozzá egyetemi diploma, vagy speciális jogosítvány, de ahhoz, hogy valakiből igazán jó ingatlanszakértő legyen, szükség van néhány alaptulajdonságra, és rengeteg tanulásra.

Cikkünkben lerántjuk a leplet az „ideális-ingatlanos-alapanyagról.”

Milyen tulajdonságai vannak egy jó ingatlanszakértőnek?

Ahhoz, hogy valóban jó szakember váljon valakiből, már a jelentkezés pillanatában számos különböző tulajdonsággal kell rendelkeznie. Ezek egyrészt az alkalmasságot mutatják, ugyanakkor azt is biztosítják, hogy valóban élvezettel végezze a majdani munkáját. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ingatlanszakértőként az emberek legnagyobb vagyontárgyát, a lakásukat kezeljük, ezért elengedhetetlen, hogy a jelölt rendelkezzen az alábbi tulajdonságokkal:

1. Pontosság

A pontosság minden téren nagyon lényeges, legyen szó egy potenciális ügyféllel való találkozóról, egy érdeklődővel való egyeztetésről vagy egy határidő betartásáról. A késés semmilyen módon nem megengedett, ugyanis ebben a szakmában a kapcsolatok alapja a bizalom. A pontatlanság pedig megdönti ezt az alapot.

2. Precizitás

Egy ingatlan állapotának felmérése, egy szerződés megírása, egy hirdetés feladása vagy egy fotó elkészítése mind olyan feladatok, melyek nagy fokú precizitást igényelnek. Amikor kollégáinkat kiválasztjuk, az elsődleges szempontok között van a precizitás, hiszen egyetlen apró hiba is súlyos következményekkel járhat. A legtöbb ingatlanossal ellentétben a mi ingatlanirodánk felelősséget vállal a munkájáért, így ha bármelyik kollégánkból is hiányozna ez a tulajdonság, akkor annak forintosítható következményei lennének – ezt pedig érthető módon mi sem szeretnénk.

3. Rugalmasság

Kevesen gondolnak bele, de mi, ingatlanszakértők nem hagyományos munkarendben dolgozunk, sőt! Ügyfeleink nagy része éppen munkaidőn kívül ér rá, ezért mindennaposak a hétvégi, esti, vagy éppen kora hajnali találkozók. Nem egyszer fordul elő, hogy az utolsó pillanatban derül ki, hogy mikor lenne alkalmas a potenciális vásárlónak az ingatlan megtekintése, nekünk pedig készen kell állnunk arra, hogy bármikor újraszervezzük a programunkat – mosolyogva és tettrekészen.

4. Hatékonyság

Egy ingatlanszakértőnek sokszor több feladatot kell párhuzamosan elvégeznie, így a hatékonyság elengedhetetlen a repertoárjában. Ellenkező esetben hamar összedől a kártyavár és ha egyszer összecsúsznak a feladatok, akkor nagyon nehéz lesz újra rendszerezni a feladatokat. Milyen szakmai tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy valaki ingatlanszakértő legyen? Hivatalosan semmilyenre, hiszen ma már minden (jobb) ingatlanirodának van valamilyen saját képzésirendszere. Mindegy, hogy tegnap pék, taxis vagy műkörmös volt a jelölt, holnap már lehet ingatlanos.

A mi esetünkben más a helyzet: bár nem tartjuk kizártnak, hogy bárkiben meglehetnek a jó ingatlanszakértő alapvető képességei, és aki elég lelkes, az meg is tudja tanulni a szakmát, mégis azt tapasztaltuk, hogy azokból lesznek a leghatékonyabb kollégák, akik rendelkeznek valamilyen kapcsolódó tapasztalattal. Jelenlegi csapatunkban akad ex-jogász, értékesítő, sőt, olyan is, aki kifejezetten ingatlan-befektetésekkel dolgozott korábban. A magukkal hozott tapasztalatra pedig „ráépítjük” az ingatlanos tudást, a speciális eszközöket, amik a mi szakmánkhoz elengedhetetlenek. Megtanítjuk, hogy lehet meggyőző úgy, hogy véletlenül se legyen erőszakos, hogyan kell irányítani egy társalgást úgy, hogy közben megfelelően tájékoztathassa az ügyfelet. Lényeges az is, hogyan mutatja be az ingatlant, miként fogalmaz egy hirdetésben, milyen fotókat tölt fel róla, mint ahogy az is, hogy rendszerezi a szerződéseket. Az „alapképzés” után sem hagyjuk abba a tanítást és a tanulást, hiszen a jó paphoz hasonlatosan az ingatlanszakértő is holtig tanul, mindig ismernie kell a legújabb jogi szabályozásokat, trendeket, képben kell lenni a piac változásaival kapcsolatban, ezért minden héten megvitatjuk azokat a fejleményeket, amik fontosak ahhoz, hogy munkánkat tökéletesen végezhessük – és segíthessünk Önnek minél jobb áron értékesíteni ingatlanát.

Szóljon hozzá!

Compare listings

Compare