CSOK Plusz 2024

  • 2 hét
  • 1

Aktuális feltételek:

2,5 – 50 millió Ft támogatott hitel lakáscélra, gyereket vállaló házaspároknak

-Fix és maximum 3%-os kamatozás, 10-25 év futamidő

-Az igényléshez legalább kétéves TB jogviszony szükséges (a pár egyik tagjától)

-10 millió Ft/gyerek tartozáselengedés a második újonnan született gyerektől

-Illetékmentes az ingatlan vásárlása

-A fiatalok első közös lakás/ház vásárlása 10% önerővel is lehetséges

-A sikeres igényléshez hitelképesség szükséges

Milyen ingatlan vásárolható CSOK Pluszból?
-Használt lakás/ház

-Újépítésű társasházi lakás

-Újépítésű ház

-Saját építkezésben elkészülő ház (Ez építkezésnek minősül és nem vásárlásnak)

Lakás esetében az alapterületre vonatkozó minimális előírás:

-egy gyermek esetén a 40 négyzetméter,

-két gyermek esetén az 50 négyzetméter,

-három vagy több gyermek esetén a 60 négyzetméter.

Önálló lakóház esetében az alapterületre vonatkozó minimális előírás:

-egy gyermek esetén a 70 négyzetméter,

-két gyermek esetén az 80 négyzetméter,

-három vagy több gyermek esetén a 90 négyzetméter.

A fentieket a meglévő és vállalt gyermekek együttes figyelembevételével kell értelmezni. Minden esetben a lakóterület hasznos alapterületét kell érteni a fent jelzett minimális területi elváráson. Három gyermek esetén pl. egy 85 négyzetméteres ház egy 8 nm-es garázzsal nem fogja teljesíteni a 90 négyzetméteres minimális követelményt. Bővítés esetén utólag, a munkálatok befejezését követően szükséges teljesíteni az alapterületre vonatkozó elvárást.

Az ingatlanra vonatkozó elvárások:

a támogatott hitel igénybevételével kizárólag Magyarországon található ingatlan vásárolható. A megvásárolni kívánt új, vagy használt lakásnak, illetve a felépítendő háznak lakhatásra alkalmasnak kell lennie, amit ingatlanszakértőnek szükséges igazolnia.

Lakásnak a támogatás szempontjából a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:

-12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel –, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel;

-közműves villamosenergia-szolgáltatással;

-egyedi fűtési móddal;

-közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, akkor a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi, zárt szennyvíztárolóban történik;

-közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közművesivóvíz-szolgáltatás, akkor a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kútnak kell lennie.

A CSOK elvárása szerinti egylakásos lakóépület: Olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített, egy lakást magában foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik, vagy olyan ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a kölcsönnel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.

Amennyiben Ön és családja szeretné jelen lehetőség segítségével megvásárolni álmai otthonát, forduljon bizalommal irodánkhoz a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeink valamelyikén.

Szóljon hozzá!

Compare listings

Compare