Az eladni kívánt ingatlanok helyes árazása és fontossága

  • 1 hónap
  • 1

Ebben a bejegyzésünkben szeretnénk megosztani tapasztalatainkat és véleményünket az ingatlanok helyes árazása kapcsán azokkal, akik éppen szeretnék meghirdetni ingatlanjukat vagy már a piacon van csak nincs rá nagy érdeklődés.

ingatlanok helyes árazása

Vételár

Az első és legfontosabb szempont a vételár meghatározásánál ne az legyen, hogy mit szeretnénk venni az árából, hanem az, hogy mi az értékesítendő ingatlan reális piaci értéke.

Valójában erre kell a legjobban figyelni, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy sokszor a jövőben megvásárolni kívánt ingatlan ára alapján próbálják meg az eladók meghatározni a saját ingatlanjuk vételárát.

Ingatlan értékét befolyásoló tényezők

Az ingatlan forgalmi értékét számos tényező befolyásolja.

Fontos figyelembe venni az ingatlan műszaki és esztétikai állapotát. Olvashatják előző bejegyzésünkben, hogy ma egy kisebb lakást felújítani is hatalmas költség. 

Lakás esetében nagyon fontos tényező, hogy a társasházon belül hol helyezkedik el az értékesíteni kívánt ingatlan. Ha magasföldszinti vagy első emeleti lakásról beszélünk, akár 10-15%-kal is többet érhet négyzetméterenként, mint egy zárószinti lakás. Amennyiben van lift a házban, akkor természetesen ez a különbség változhat.

A lokáció mindenképp az egyik meghatározó tényező az értéke megállapítása során. Egy belvárosi, egyetemekhez közeli lakás természetesebben magasabb értéket képvisel, mint egy a központtól távolabb eső ingatlan. Természetesen ez akkor érvényesül, ha az állaguk és méretük azonos.

Láttunk már olyat sajnos, hogy az eladó a valódi értékénél sokkal magasabb áron szerette volna eladni az ingatlanát, természetesen sikertelenül. Ennek az lett a következménye, hogy mikor szüksége lett (10 hónap sikertelen hirdetés után) a lakás árára, akkor lényegesen a piaci ár alatt kellett eladnia.

A konkrét példa úgy szól, hogy egy nagyjából 75 millió forintot érő lakást 99 millióért hirdetett. Nem volt semmilyen érdeklődés vagy vételi szándék, és a végén 64 millió forintért kellett tőle megválnia. Ha abba bele gondolunk, hogy 10 hónappal korábban 75 millió Ft befolyt volna hozzá, amit tudott volna hasznosítani-akár új ingatlan vásárlás, bankbetét, értékpapír, valuta formájában, akkor mindenkire rábízzuk, hogy hogy számítsa ki, hogy mit veszített a tulajdonos a helytelen árazással. Ez is bizonyítja, hogy az ingatlanok helyes árazása mennyire kiemelkedő fontosságú.

 Egy ingatlan értékesítésénél ezért van szükség egy SZAKÉRTŐ ingatlanost megbízni, mert ő ismeri a piac alakulását, realizált ügyletek alapján tud forgalmi értéket meghatározni. Amennyiben az a cél, hogy reális áron viszonylag rövid időn belül sikeres legyen az értékesítés, akkor mindenképp a segítségükre lehetünk. A Palánk Ingatlannál, amennyiben bennünket bíz meg az ingatlana értékesítésével, az ingatlan forgalmi értékének megállapítása ingyenes.

Amennyiben szeretnék velünk felvenni a kapcsolatot ezzel kapcsolatosan keressenek minket a megadott elérhetőségeink valamelyikén.

Szóljon hozzá!

Compare listings

Compare