Jelenlegi hely

Az 3 leggyakoribb ingatlanos átverés – mire figyeljen, hogy Ön ne legyen áldozat?

A lakásvásárlás önmagában is stresszes, hiszen az ember nem egy 10-20 ezer forintos nadrág, de még nem is egy 2 milliós autó megvételéről dönt. Ha pedig már eladásra került a korábbi ingatlan, akkor bizony sürgőssé válhat a költözés… A csalók gyakran pont ezt a kényszerhelyzetet használják ki, és verik át a vásárlókat kecsegtető és rendkívül gyors ajánlatokkal. Összeszedtük a 3 leggyakoribb átverést, és segítünk, hogy Önt ne lehessen megvezetni!

Az „ingatlanos” sajnos ma szitokszó Magyarországon, köszönhetően azoknak csalóknak, akik bármire hajlandóak azért, hogy minél hamarabb megszedjék magukat. Nap mint nap hallunk rémtörténeteket arról, hogyan és milyen módon játszották ki az emberek jóhiszeműségét. A Palánk Ingatlan kizárólag professzionális ingatlanszakértőket foglalkoztat, és a legnagyobb célunk, hogy helyreállítsuk az ingatlanközvetítői szakma renoméját – és megóvjuk Önt a kellemetlen csalódásoktól. 

Először is fontos leszögezni, hogy nem az Ön hibája, ha átverték. Természetes reakció, hogy ha lát valamilyen visszautasíthatatlan ajánlatot, az felkelti az érdeklődését, és mivel nem egy hétköznapi ajánlatról van szó, lehet, hogy még nagyobb kockázatot is vállal, csak hogy le ne maradjon róla. Sajnos még a mai napig rengeteg csaló él vissza az emberek jóhiszeműségével, annak ellenére, hogy a megtévesztésekre viszonylag hamar fény derül. Valószínűleg a gyors és magas pénzszerzési lehetőség áll a jelenség mögött, így nem marad más, mint vevőként kritikusabbá válni a kecsegtető ajánlatokkal, és a vészjósló részletekkel kapcsolatban. Ha pedig úgy adódik, hogy átverés áldozata lett, ne féljen feljelentést tenni!

Az „ingatlanosok” 3 leggyakoribb átverése

„Sokan érdeklődnek, csak fizetés után megtekinthető az ingatlan”

Nagyon elterjedt csalási forma napjainkban, amikor az „eladó” a fizetés előtt nem hajlandó bemutatni az ingatlant, mivel állítása szerint ő maga külföldön él, rendkívül sokan érdeklődnek a lakás felől, neki pedig nincs lehetősége mindenkit körbevezetni. Pedig tudjuk, hogy a problémájára lenne megoldás, kiszervezhetné az egészet egy jó ingatlanközvetítőnek…

Talán így első olvasásra meglepő, hogy ennek a trükknek még mindig sokan bedőlnek, de a csalók rendkívül kedvező ajánlatot képesek felmutatni, ami még a legjózanabb embereket is képes „megrészegíteni”. Természetesen a vásárlás végére a vevőnek nemhogy lakása, de pénze sem lesz, ráadásul súlyos összegekért járhat évekig a bíróságra. A csalók gyakran hatnak a vevők érzelmeire, így nem ritka, hogy a lakás bemutatását valamilyen speciális okra hivatkozva halasztják el (pl. az eladó súlyos beteg és kórházban van).

A történet tanulsága, hogy semmiért ne fizessen látatlanban, még akkor sem, ha a történet roppant hihetőnek tűnik, az ár pedig nagyon alacsony.

Banki ingatlanok megelőlegezése

Ez a technika kevéssé jövedelmező a csalók számára, de akár többször is elkövetik egy ingatlannal, így végső soron ők járnak jól. A csaló egész egyszerűen ingatlanközvetítőnek adja ki magát, és bank által árverezésre kínált ingatlanokat hirdet. Természetesen itt sincsen lehetőség megtekinteni az ingatlant, azonban a tulajdoni lap kikéréséhez mindenképp utalni kell egy foglalót a közvetítőnek, ami általában a lakás árának 10%-a. Mondanunk se kell, hogy a fizetés után még véletlenül se láthat tulajdoni lapot, de az is biztos, hogy lakás sem lesz belőle.

Minden hitelesnek tűnik, de nem lehet megtekinteni és utalni kell

A harmadik legelterjedtebb csalási forma talán a legvalóságosabb, ráadásul nagyon elgondolkodtató is egyben. Az illető szintúgy megtekintési lehetőség nélkül ajánl áron alul egy ingatlant, de a hirdetés hitelességét azzal próbálja bizonyítani, hogy a képek között megtalálható a hivatalos (vagy legalábbis annak tűnő) tulajdoni lap képe is, ami a legtöbb embernél már zöld utat jelent a vásárláshoz. Természetesen itt is remek történetekkel kábítják a vevőjelöltet, hogy miért nem lehet megnézni az ingatlant: külföldön él a tulajdonos, vagy éppen kórházban van, esetleg idős szüleié volt a lakás, akik elhunytak, ő pedig képtelen akár a lábát is betenni, úgy fájnak neki az emlékek…

Fizetni csak utalással lehet, amihez a hirdető a nevet és a bankszámlaszámot is megadja. Van, hogy előleget kérnek, de olyan is előfordul, hogy a teljes összeget. Az érdekes csak az, hogy a vásárló nem tudhatja, hogy pontosan kihez is tartozik az adott bankszámlaszám, ugyanis a bankok a számlaszám alapján végzik az utalást nem a megadott név szerint. Amikor kiderül a csalás, Ön bizonnyal a kapott név alapján keresi az eladót, miközben ő akár egy hajléktalan nevére is nyithatta az adott folyószámlát. A hirdető ebben az esetben szinte visszakereshetetlen, vagy csak hosszas procedúra után kerül kézre.

Természetesen nem akarjuk elrontani az optimizmusát, nem állítjuk, hogy minden kedvező ajánlat hazugság, sem azt, hogy ha átverésbe keveredett, akkor végleg búcsút inthet a pénzének. Cikkünk célja inkább az, hogy a túlzottan kedvező feltételű lakásokkal szemben legyen mindenki kicsit szkeptikusabb, és látatlanban senki ne vegyen magának új otthont. 

A Palánk Ingatlan kínálatában nincsenek arcpirítóan olcsó ingatlanok, nem állítjuk, hogy egy autó áráért kacsalábon forgó palotát kaphat Szegeden, vagy környékén. Azt viszont megígérjük, hogy minden hirdetésünk valós, bármikor megtekintheti az ingatlanokat, minden kérdésére válaszolunk, és a végén valóban meg is kapja azt, amiért fizetett!